Газобетон у будівництві приватних будинків – переваги та недоліки

БУДІВЕЛЬНІ МАТЕРІАЛИ

Written by:

Газобетон – один із найпопулярніших матеріалів у сучасному заміському будівництві. Будівельні газобетонні блоки відрізняються довговічністю, простотою у використанні та відносно недорогою вартістю.

Що таке газобетон?

Газобетон виходить в результаті введення в суміш із води, вапна та піску спеціальної алюмінієвої пудри, яка виконує роль своєрідного газоутворювача. Хімічна реакція між гідратом окису кальцію та алюмінієм «спучує» розчин. Водень, що виділяється при цьому, допомагає матеріалу при затвердінні зберегти пористу структуру. Процес спінювання газобетону та його затвердіння відбуваються під впливом пари при високій температурі та великому тиску у спеціальній печі. Після випалу, затвердіння та охолодження газобетону його розрізають на блоки. Завдяки використанню натуральних інгредієнтів газобетон є екологічно чистим будівельним матеріалом.

Газобетонні блоки представлені на ринку різними типами та розмірами — завдяки цьому можливе будівництво різноманітних форм стін та елементів будинку. Завдяки низькій щільності матеріалу, газобетонним блокам можна надати будь-який нахил, скіс, форму. Наприклад, підкоригувати блоки для віконних та дверних отворів.

Який газобетон підійде для будівництва заміського будинку?

Для будівництва зовнішніх стін підійдуть блоки газобетону товщиною не менше 300 мм (краще — від 365 мм), для внутрішніх перегородок буде достатньо блоків товщиною 100 – 250 мм. Залежно від щільності матеріал маркується так: D350, D400, D500, D600 — що більше значення, то він міцніше. Варто зазначити, що щільніший газобетон не відрізняється хорошою теплоізоляційністю, тому для будівництва стандартного будинку в 100-150 квадратних метрів підійде газобетон з маркуванням D300 – D600.

Для будівництва приватних будинків використовується три види газобетону. По-перше, конструкційний він призначений для будівництва перегородок та інших конструкцій без несучих функцій. Можливе використання для будівництва тимчасових чи підсобних будівель.

По-друге, конструкційно-теплоізоляційний – саме такий тип найчастіше використовується для будівництва заміських котеджів. Блоки даного типу мають теплоізоляційні властивості та досить міцні для зведення несучих конструкцій.

По-третє, теплоізоляційний тип, який має досить низький рівень теплопровідності, що дозволить забезпечити комфортну температуру в будинку подібного матеріалу. Однак міцність теплоізоляційних блоків дуже низька, тому вони не використовуються для будівництва конструкцій, що несуть. Найкраще використовувати такий тип газобетону для зведення зовнішніх стін, що не несуть. Такі блоки виконуватимуть функцію теплоізоляції та огородження.

На що звернути увагу при будівництві будинків із газобетону?

Одна з основних характеристик газобетону — його здатність «дихати». Таким чином, зовнішня, і меншою мірою внутрішня, обробка стін будинку з газобетону не повинна цьому перешкоджати. Як оздоблення рекомендується використовувати тонкошарову штукатурку, облицювання цеглою, а також навісні фасади, що вентилюються, облицюванням сайдингом, вагонкою та іншими матеріалами. Важливо, що газобетон гігроскопічний, тобто має властивість швидко вбирати вологу з повітря, у тому числі під час туману — тому обробляти стіни необхідно відразу після завершення кладки, а також їх слід обов’язково гідроізолювати та утеплювати.

Ще одна перевага газобетонних блоків – їхня легкість. Так, вага кубометра газобетону починається від 500 кілограм, тоді як вага кубометра традиційної червоної одинарної цегли становить близько 1700 кілограм. Таким чином, для будинку з газобетону підійде як стрічковий, так і монолітний фундамент, розрахований на не найважче навантаження. Однак фундамент повинен бути стійкий до будь-яких рухів ґрунту, інакше в стінах будинку можуть з’явитися тріщини. Також важливо в проекті фундаменту передбачити гідроізоляцію та дренажну систему.

Переваги будинків, побудованих з газобетону

Екологічність. Завдяки застосуванню при виробництві газобетону нетоксичних компонентів, матеріал не виділяє токсичні речовини в процесі експлуатації. При цьому він дихає, не старіє і не схильний до гниття.

Comments are closed.