Що варто знати про технологію гнуття листового металу

МЕТАЛОПРОКАТ

Written by:

Гнуття металу — метод, який дозволяє надати будь-якому листовому матеріалу потрібну форму. При цьому його товщина може бути практично будь-якою — сучасне обладнання може справитись з достатньо великими навантаженнями. Які переваги такого методу металообробки та чому використання ЧПУ гнуття металу допомагає оптимізувати цей процес — розповідаємо далі.

Що таке гнуття листового металу

Цей сучасний спосіб обробки металу з’явився не так давно, проте сьогодні він активно використовується для створення різноманітних виробів у багатьох галузях промисловості. Гнуття металу дозволяє створювати предмети будь-якої форми з ідеальною точністю. Воно здатне плоскому напівфабрикату надати будь-яку форму, створюючи з нього об’ємний виріб, де відсутні шви та місця з’єднання.

Ці процеси відбуваються таким чином, що одні частини листа піддаються розтягуванню, а інші — стисканню. Гнуття тонколистового металу дозволяє досягти високої точності лінійних розмірів та кутів деталі, а також виготовити цілісну конструкцію без жодного стику, завдяки чому можна легко створювати складні та нестандартні вироби. Крім того, безшовність забезпечує вищу міцність поверхні, адже саме в місцях з’єднання найчастіше виникає корозія, яка може руйнувати цілісність покриття. Виріб без швів набагато рідше піддається такій загрозі.

Особливості технологічного процесу гнуття листового металу

Такий вид обробки металу виконують як на ручних верстатах, так і на листозгинальних апаратах. Перший тип обладнання сьогодні вже практично не використовується через низьку продуктивність та високу енерговитратність.

Для промислової металообробки застосовують спеціалізовані згинальні преси — вальцювальні та листозгинальні пристрої або роликові верстати. Гнуття листового металу на верстаті з ЧПУ передбачає, що спочатку вирізуються напівфабрикати, а потім їх кладуть під штамп згинання, надійно закріплюючи. Прес, придавлюючи лист металу, надає йому необхідної форми: механічним і термічним способом зовнішні шари матеріалу розтягуються, а внутрішні — стискуються. За допомогою листозгинальних пресів можна зробити за один робочий цикл виріб з кількома лініями згинання. Різання та згинання металу, виконані на високотехнологічному обладнанні, дозволяють у короткі терміни обробляти великі партії виробів, а автоматизація виробничих процесів — значно скоротити трудовитрати у виготовленні продукції.

Для виготовлення яких виробів використовується гнуття металу

Лазерне гнуття металу підходить практично для будь-яких матеріалів. За допомогою листозгинальних апаратів можна працювати як на крихких металах, так і на міцних, створюючи об’ємні вироби, які не втрачають після згинання своєї міцності. Винятки становлять матеріали, що мають підвищену крихкість. Потужні виробничі верстати можуть успішно зігнути металеві листи великої товщини. Такій обробці піддаються наступні метали:

  • сталь;
  • мідь;
  • алюміній;
  • латунь.

Створювати різні форми можна навіть з листів, на поверхні яких нанесено оцинкування або покриття з фарби. Це відкриває необмежені можливості обробки матеріалів. Послуги гнуття листового металу використовуються для виготовлення:

  • елементів трубопроводу;
  • водостічних жолобів;
  • карнизів;
  • кутників;
  • підвісних систем;
  • каркасних та корпусних елементів.

Гнуття листового металу на замовлення дозволяє виготовити виріб будь-якої форми в ідеальній відповідності до креслень. Скористатись технологією гнуття листового металу на станках з ЧПУ можна, звернувшись в компанію GRUAR.

Comments are closed.