Особливості використання тепловізорів

МЕТАЛОПРОКАТ

Written by:

В умовах війни зростає необхідність в надійних та багатофункціональних тепловізорах. Також потреба в цих приладах залишається актуальною для промисловості, будівельної галузі, рятувальних робіт та побуту. 

Як працює тепловізор

Принцип роботи тепловізора — візуалізація енергії невидимого інфрачервоного випромінювання у вигляді різноколірної теплограми в діапазоні від червоного до чорного. Це дозволяє побачити температуру у всіх можливих точках досліджуваного об’єкта. Таким чином, за ним можна спостерігати навіть у повній темряві й на значній відстані. 

gallery-image

Тепловізори застосовують для вимірювання температури, тоді коли застосування інших методів ускладнене. Зокрема на виробництві це необхідно для динамічних об’єктів (роликів, конвеєрів тощо). Безконтактні пристрої допомагають шукати несправності в електромережах, де через високу напругу не можна скористатися іншим прикладом. У побуті тепловізори дають змогу визначити місця втрати тепла з будинку. Рятувальники використовують їх, щоб шукати людей і домашніх тварин в задимлених чи зруйнованих приміщеннях. Також тепловізійне обладнання необхідне для медичної сфери та проведення наукових досліджень у багатьох галузях. 

В бойових умовах тепловізори допомагають побачити розташування чи переміщення противника в умовах недостатньої видимості й на великій відстані. Вони дозволяють виявити ворогів, що знаходяться на закритих позиціях. 

Критерії вибору тепловізорів

Існують стаціонарні та переносні тепловізійні прилади. В сучасних умовах частіше використовуються мобільні пристрої, які відрізняються широким функціоналом, зручним інтерфейсом та швидкістю обробки даних. 

Обираючи тепловізор, необхідно орієнтуватися на ряд важливих моментів:

  • точність — критерій, що залежить від кута огляду;
  • максимальна дальність відображення; 
  • роздільна здатність матриці;
  • частота кадру;
  • підтримка бездротового зв’язку. 
gallery-image

Сучасні тепловізійні технології демонструють точність до 2 градусів. Середня площа, яку можна оглянути з тепловізора, знаходиться в діапазоні від 700 до 1000 м. Потужні пристрої мають дальність до 20 км. Чіткість зображення, поріг чутливості, показник похибки визначають характеристики матриці. Якщо спостереження ведеться за рухомим об’єктом слід враховувати частоту кадру. У польових умовах важлива можливість передавати дані з тепловізора на інший девайс. 

Відомим виробником якісного тепловізійного обладнання є бренд AGM. На сайті comtrade.ua представлена широка лінійка його продукції. Скориставшись фільтрами, можна обрати прилад у відповідно до Ваших потреб. 

Comments are closed.