Камінь, дерево, цегла. Як зберегти тепло?

БУДІВЕЛЬНІ МАТЕРІАЛИ

Written by:

Що потрібно зробити для того, щоб температура повітря в будинку завжди була зручною? В останні роки в Україні набирають популярності та альтернативні методи обігріву будинків, у тому числі сонячні батареї.

Питання енергозбереження вирішується ще на стадії вибору будівельного матеріалу. Сьогодні на ринку в основному представлені три типи будинків: дерев’яні (у тому числі з оциліндрованого та клеєного бруса), цегляні (з цегли та керамоблоків) та кам’яні (з піноблоку та газосилікату).

Скільки матеріалів – стільки й думок. Юрій Рожин, заступник генерального директора KASKAD Service, вважає, що особливо затребуваний зносостійкий, порожнистий усередині керамоблок, що створює бар’єр для проникнення холоду. Сергій Цивін, керівник департаменту заміської нерухомості на перше місце ставить поризовану цеглу, ефективність якої також пояснюється наявністю порожнин. Цей матеріал використовується досить часто, хоча коштує недешево. З такої цегли, з оздобленням плиткою, виконані, зокрема, будинки у котеджних селищах. Також експерт виділяє газосилікатні блоки: збереження тепла досягається за рахунок товщини стін та зовнішніх утеплювачів. Непоганими заощаджуючими властивостями володіє дерево – правда, необхідно враховувати, що стики в будинку з клеєного бруса необхідно заповнювати утеплювачем.

Павло Матюхін, керівник напряму заміської нерухомості компанії iResidence, голосує за монолітний каркас із цегляними або газобетонними стінами, зазначаючи, що саме такі технології були використані в одному з котеджних містечок, де близько половини мешканців проживають цілий рік.

Енергоефективність будівельного матеріалу підвищується за рахунок застосування утеплювача стіни. До речі, відмова від його використання не сприяє економії, адже стіни доводиться робити товщі, а отже, виходить дорожче. «Відсутність утеплювача найбільш помітна у кам’яних будинках, оскільки це значно впливає на вартість матеріалів та робіт з кладки стін», — зазначає Вадим Івкін, генеральний директор Vesco Construction.

Додаткові зусилля

Оскільки стіни за рахунок великої площі можуть пропускати до 40% тепла, саме для них важливо підібрати добрий утеплювач. “Найкраще підходять паропроникні матеріали – вони пропустять конденсат і виділять його в навколишнє середовище”, – розповідає Юлія Грошева, директор департаменту заміської нерухомості Kalinka Group. Для покрівлі, до речі, також вкрай важливо, щоб вона пропускала водяні пари, проте при цьому матеріал не повинен бути гігроскопічним, оскільки лише при 5% збільшенні вологості теплоізоляційна здатність зменшується вдвічі.

Тімур Дасаєв, генеральний директор будівельної компанії «Дачний сезон», найкращим називає мінераловатний утеплювач на базальтовій основі Rockwool Light Bath: «Ми будуємо каркасні будинки із застосуванням утеплювача завтовшки 200 мм. Його більш ніж достатньо для комфортного цілорічного проживання. Як правило, укладання додаткового шару утеплювача пропонують власникам легких літніх будинків».

Є й інша думка. «На сьогоднішній день оптимальним є пінополістирол, — упевнений Андрій Лямін-Бородін, генеральний директор онлайн-сервісу замовлення ремонту. — Цей матеріал дорожчий за продукцію на основі мінеральної вати, проте за своїми характеристиками перевершує її».

Існують також технології будівництва, які взагалі не вимагають доповнень. Насамперед це стосується панельно-каркасних будинків, виконаних за канадською технологією. Така споруда схожа на багатошаровий пиріг: на каркасі із бруса закріплені сендвіч-панелі, між шарами дерев’яно-стружкових плит уже укладено утеплювач. «Енергоефективність та високі показники у збереженні тепла – основні аргументи для популяризації канадської технології на російському ринку», – каже Олександр Шмаков, група компаній «САПСАН».

Що з вікнами та дахом?

Захищати потрібно не лише стіни, через вікна та дах також втрачається величезна кількість тепла. До того ж, панорамне скління зараз особливо затребуване покупцями: такі вікна дають відчуття великого відкритого простору, світла та повітря в будинку. Але що робити із теплоізоляцією? «Під час панорамного скління зберегти тепло допоможуть подвійні або потрійні склопакети, — каже С. Цивін. — Або склопакети із закачаним інертним газом — аргоном».

Comments are closed.