Який матеріал найкраще для дачі – пінобетон або газосилікат

БУДІВЕЛЬНІ МАТЕРІАЛИ

Written by:

Хто переможе у змаганні будівельних «важкоатлетів» — пінобетон чи газосилікатний блок? Пінобетон та газосилікат мають чимало спільних якостей. Це дешеві, зручні в монтажі матеріали, стійкі до вогню, плісняви, грибка та шкідників.

Їх відмінності пояснюються технологічними особливостями виробництва. Газосилікатні блоки виготовляються тільки в автоклаві – сушильній камері, де підтримується тиск вище атмосферного. До їх складу входять вапно, цемент, пісок, вода та алюмінієва пудра. У ході взаємодії зазначених інгредієнтів виділяється водень, який надає блокам пористої структури. Пінобетон включає цемент, воду, пісок і піноутворювач (як правило, це смола деревна омилена). Отримане тісто просто твердне, застигаючи. Порівняльна легкість виробничого процесу припускає можливість виготовлення пінобетону в кустарних умовах. Зрозуміло, у разі якість продукту викликає великі сумніви. Необхідність використання автоклава, навпаки, є надійною гарантією того, що купуючи газосилікат, ви можете бути впевненими у дотриманні заводської технології. Таким чином, перший раунд залишається саме за газосилікатними блоками.

Але пінобетон готовий взяти реванш у такій сфері, як зручність обробки. У цьому плані він нагадує дерево. Його просто розпиляти і просвердлити. Не важко вбивати дюбелі та цвяхи, арматурні конструкції. Блокам з пінобетону можна надати будь-якої форми. Важать вони теж небагато – за рахунок великої кількості порожнеч. Це означає, що якщо ви збираєтеся будувати стіни з пінобетону, ви пристойно заощадите на фундаменті. І на гідроізоляції теж, оскільки знадобиться лише її зовнішній шар.

Після такої серії ударів непросто утримати позиції на ринку. Але газосилікат – міцний малий. Навіть міцніше, ніж ви гадаєте. За цим показником він значно перевищує конкурента. Можна бути спокійним за транспортування газосилікатних блоків — на відміну від пінобетону, вони зберігають чітку геометрію, не кришаться та не деформуються. Ця якість дозволяє при монтажі відмовитись від цементу. За рахунок рівних граней блоки із газосилікату успішно скріплюються за допомогою клею. Шви виходять тоншими і акуратнішими, що помітно підвищує теплоізоляцію будинку.

У газосилікату є слабке місце, яке порядком підриває його переваги та накладає відомі обмеження. Це висока схильність до поглинання вологи. Блоки потребують тривалого просушування. Ними не рекомендується викладати цокольні та підвальні приміщення. І тут якраз ініціативу перехоплює пінобетон. Це “універсальний боєць”. Якщо основним будівельним матеріалом обраний він, то роботи можна починати відразу після його доставки на будмайданчик — у будь-яку пору року, у будь-яких погодних умовах (у дощ, сніг, мороз), у будь-якому вигляді конструкцій.

Далі йде обмін ударами. Газосилікат перевершує суперника в теплоізоляції, але найкращу звукоізоляцію забезпечує пінобетон. Однак в обох випадках власникам будинку доведеться вживати додаткових заходів.

Нарешті, та сама особливість виробництва, яка робить газосилікат надійнішим, одночасно робить його й дорожчим (приблизно на чверть). Таким чином, перемогу за окулярами можна присудити пінобетону. Водночас у заміському будівництві нерідкими є ситуації, коли розумніше зупинити вибір саме на газосилікатних блоках. 

Comments are closed.