6 будівельних матеріалів, які зроблять вас хворими

БУДІВЕЛЬНІ МАТЕРІАЛИ

Written by:

Робити ремонт у квартирі чи будинку – справа дуже клопітна та відповідальна. До такого заходу необхідно готуватися ґрунтовно незалежно від розміру та типу приміщення та ступеня його перетворення…

Передусім, потрібно правильно розрахувати бюджет і підібрати подібні будматеріали. Зараз у спеціалізованих супермаркетах представлено велику різноманітність товарів, які дають можливість реалізувати вдома майже будь-яку дизайнерську ідею.

Але деякі господарі віддають перевагу синтетичним матеріалам замість того, щоб вибрати продукт на натуральній основі. Незважаючи на те, що штучні будматеріали найчастіше коштують дешевше і можуть навіть перевершувати натуральні за деякими властивостями, вони не завжди є безпечними для здоров’я людини. Тому покупець ризикує витратити зекономлені гроші на лікарні та ліки.

Синтетичні теплоізоляційні матеріали небезпечні високотоксичним стиролом

Люди часто вибирають поліуретан та пінополістирол через їхню здатність добре зберігати тепло, невисоку ціну та зручне використання. Але ці матеріали є небезпечними і можуть забруднювати повітря шкідливими речовинами. Полімерні матеріали окислюються та розкладаються під впливом світла, тепла, води, кисню та інших факторів. Наприклад, пінопласт виділяє високотоксичний стирол, навіть коли при кімнатній температурі. Навіть мікроскопічні дози цієї речовини вражають печінку, серце, слизові та репродуктивну систему.

Небезпека теплоізолянтів у рази підвищується під час займання. Іноді при загорянні полімерних матеріалів виділяється фосген – отруйна речовина, що задушує, яка активно використовувалася під час Першої світової війни.

Бюджетні лаки та фарби небезпечні вмістом свинцю та ртуті

У складі лаків та фарб містяться різні добавки, наповнювачі та розчинники, зокрема: спирти, бензин, ацетон. Деякі фарби виготовляються з використанням свинцю, ртуті та промислових відходів. Ці речовини можуть потрапляти в організм при диханні, разом з їжею та через шкіру, в результаті людина почувається гірше. Можуть з’явитися напади бронхіальної астми, задишки, запаморочення, подразнення слизових оболонок, нудота та порушення координації рухів. Причому можна отруїтися лакофарбовими складами не тільки, якщо фарба нещодавно нанесена, а й після її висихання.

Крім того, ряд фарб, лаків та емалей відноситься до класу горючих матеріалів. Так само легко спалахують багато розчинників, а їх пари можуть навіть вибухати. Тому, вибираючи лак чи фарбу, уважно прочитайте на етикетці, із чого вона складається. Також важливо користуватися лише складами, які призначені для внутрішніх робіт. Краще вибрати безпечнішу водоемульсійну фарбу, де основою виступає звичайна вода. Працювати з фарбою потрібно у спеціальному респіраторі, при цьому потрібно намагатися частіше провітрювати житло.

Шпалери з ПВХ та лінолеум небезпечні вмістом полівінілхлориду

Сьогодні на будівельних форумах дуже активно обговорюється небезпека виробів із полівінілхлориду (ПВХ) для здоров’я людини. З ПВХ роблять лінолеум, сайдинг, пластикові вікна, плінтуси, труби та інше. Причому небезпека становить не сам матеріал, а сполуки, що утворюються при розкладанні, і хімічні речовини, які додають для поліпшення характеристик виробів. При загорянні полівінілхлориду утворюється кадмій, фталати, діоксин, формальдегід, фенол та інші токсичні речовини. Вони згубно впливають на нирки та печінку, можуть стати причиною раку та безпліддя.

Популярні сьогодні вінілові шпалери виготовлені з ПВХ. Вони хороші у використанні, мають щільну текстуру, легко миються вологою ганчіркою та не бояться води. Але вініловими шпалерами не рекомендують прикрашати стінки дитячої, кухні, ванної і погано вентильованих кімнат. При стабільно високій вологості та дії тепла матеріал почне руйнуватися та виділяти небезпечні речовини. Неякісні шпалери навіть при нетривалому та несильному нагріванні виділяють вінілхлорид, який небезпечний для здоров’я людини. Про погану якість свідчить різкий запах. Крім того, полівінілхлорид та матеріали з нього не пропускають повітря, тому категорично не рекомендується обклеювати ними всю квартиру.

Comments are closed.