Домашня майстерня: фрезерний верстат по дереву

ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ БУДІВНИЦТВА

Written by:

Що не потрібно фрезерувати руками

Є безліч прийомів фрезерування, які можна виконати ручним фрезером, через що цей інструмент вважається вкрай універсальним. Але його можливості обмежені з простої причини: відсутні гарантії правильного положення інструменту щодо оброблюваної деталі при значному вильоті та розмірах фрези. Іншими словами, биття шпинделя або догляд різального інструменту при нещільному приляганні підошви не дозволяють забезпечити хорошу якість обробки.

Потрібно добре відчувати практичну різницю в обладнанні різних класів. Якщо ручний фрезер добре справляється з фрезеруванням торця стільниці, то виготовлення або доробка декорів з деревини вимагають більш якісного базування. Особливо це важливо при фрезеруванні деталей малої ширини і товщини: плінтусів, штапика, невеликих молдингів і подібних.

Основні переваги верстата – хороша повторюваність обробки і стабільність налаштувань. Якщо є потужний двигун – ще краще, тоді масивні заготовки можна фрезерувати за один прохід, домагаючись чудової якості. Розмір маси фрез, які використовуються зі верстатом, дещо вищий, ніж для ручних фрезерів. Є й інший фактор: зусилля, спрямовані на утримання інструменту в руках при постійній роботі втомлюють, тому при хоч скільки-небудь вираженій серійності обробки якість до кінця серії може сильно відрізнятися. Зрештою, робота на фрезерному верстаті виконується просто швидше.

Фрезерний стіл та фрезерний верстат

Перш ніж дати рекомендації щодо вибору та купівлі фрезерного верстата, було б непогано розповісти про ті ситуації, в яких вона не потрібна. Спорудження навіть найпростішого столу під ручний інструмент істотно розширює можливості фрезерної обробки, так що деякі роботи, на які розрахований верстат, можна виконати і на легковажнішому обладнанні.

На фрезерному столі можна виконувати дрібносерійні обробки при тих габаритах і типах деталі, які допускаються конструкцією і можливостями фрезера. Зняття фасок, окантовка, художня фрезерування декорів — все це під силу стаціонарно закріпленому ручному інструменту. Фрезерування торців і великогабаритних плоских деталей також можливе, достатньо лише правильно виготовити упор з досить великою площиною прилягання.

Зрештою фрезерний стіл повторює принциповий пристрій верстата, але між ними є одна ключова відмінність: маса і жорсткість посадки шпинделя, яких практично неможливо досягти, виготовляючи станину власноруч. Таким чином, якщо необхідність у високої точності і чистоті обробки стоїть гостро, покупка фрезерного верстата неминуча. Те ж саме, якщо обробка деталі вимагає тривалого підстроювання та базування, неприпустимих у серійному виробництві.

Види та особливості фрезерних верстатів

Простий фрезерний верстат має тільки стіл, строго перпендикулярно до площини якого встановлений і жорстко зафіксований шпиндель. Він може бути нерухомим, але набагато частіше його кріплять разом з двигуном на рухомому майданчику, яка переміщається по вертикальній осі в невеликому інтервалі пристроєм механічної подачі. Найбільш якісна посадка шпинделя забезпечується при використанні пінолі, що характерно для верстатів з клинопасової передачею. На столі навіть найпростіших верстатів закріплено паралельний регульований упор.

Верстати більш просунутого рівня мають можливість регулювання нахилу шпинделя в площині, перпендикулярній упору. Це необхідно для зняття фасок прямою пазовою фрезою або зміни геометрії кромки, що обробляється. Разом з регулюванням висоти та базовим набором дискових і кінцевих фрез нахил шпинделя дозволяє домагатися високої різноманітності та складності контурів фрезерування, з’являється можливість імітації роботи фасонної фрези.

Comments are closed.