Де міститься платина: перелік приладів і деталей, що містять цей дорогоцінний метал

КОЛЬОРОВІ МЕТАЛИ І СПЛАВИ

Written by:

Платина – дорогоцінний метал, висока та вартість та попит на який забезпечений мінімальним коефіцієнтом розширення, електро- та теплопровідністю та високою міцністю матеріалу.

На вигляд цей метал нагадує срібло, проте його ціна вища за золото.

Платина не окислюється і не піддається хімічній корозії, стійка до кислот і лугів за винятком «царської горілки» (суміші азотної та соляної кислот) та сірчаної кислоти при нагріванні, виявляє високі каталітичні властивості.

У зв’язку з цим платина використовується у таких галузях промисловості:

Автомобілебудування. 40% платини використовують для виробництва каталізаторів допалювання палива, особливо в автомобілях європейського виробництва.
Ювелірне виробництво. 35% платини, що виробляється у світі, йде на виробництво ювелірних виробів, які традиційно цінуються за високу міцність, якість кольору і блиску. Як правило, в ювелірних виробах платина є у вигляді 85% сплаву з іншими металами платинової групи, що покращують її ковкість і легкість переробки.
Електроніка, медицина. 13% платини завдяки її високій електропровідності та тугоплавкості використовується для виготовлення мікросхем радіоелектроніки. Також її використовують для виготовлення датчиків кисню в автомобілях, які забезпечують необхідні співвідношення при змішуванні палива та повітря в двигунах, беруть участь у роботі подушок безпеки та клімат-контролю. Біосумісність та хімічна інертність платини дозволяє використовувати її для виготовлення катетерів, електростимуляторів.
Хімічна промисловість. 6% платини використовується виготовлення каталізаторів процесів важкого хімічного виробництва, наприклад, для процесу синтезу азотної кислот. Платинові каталізатори – невід’ємні учасники процесів ізомеризації та риформінгу нафти, які використовуються для отримання високооктанових компонентів бензину.

Comments are closed.