Види обладнання на елеваторах

Оборудование для строительства

Written by:

Сучасне обладнання для елеваторних комплексів

Сучасне обладнання для елеваторних комплексів

На сучасних елеваторах присутнє найрізноманітніше технологічне обладнання, що призначається для прийому, зважування, транспортування, очищення, сушки та зберігання урожаю зернових культур. На елеваторах також розташовуються адміністративні споруди в яких здійснюються лабораторні дослідження продукції до та після процесу обробки. Тому для будівництва елеваторного комплексу потрібна значна по об’єму площа. Кількість технологічного обладнання й споруд також залежить від об’ємів урожаю, що зберігатиметься на елеваторі.

Види обладнання на елеваторах

Після процесу обробки зерно зберігається в спеціальних зерносховищах — силосах. Зазвичай дані конструкції являють собою вертикальні резервуари в яких підтримується оптимальний мікроклімат завдяки сучасному автоматизованому обладнанню. Об’єм силосів вимірюється в тонах. Вибір залежить від обсягів зерна, що приймає елеватор. Якщо обсяги достатньо великі, розміщують декілька габаритних зерносховищ. Силоси виготовляються з високоякісної сталі з спеціальним покриттям, що захищає від появи процесу корозії в наслідок впливу атмосферних опадів, детальніше на сайті https://mur.vn.ua/poslugi/postavka-obladnannya/.

Після доставки та зважування, зерно потрапляє до першого пункту обробки, яким являються очисні машини. На даному етапі зерно відділяється від сміття, зайвих домішків.

Щоб урожай зернових культур був придатним для подальшої переробки в ньому має бути оптимальний відсоток вологи. В противному випадку появиться пліснява, ознаки гноїння. Звісно така сировина стане не придатною для подальшої переробки з метою отримання кінцевого продукту. Для видалення залишку вологи використовують спеціальні пристрої — зерносушарки.

В процесі обробки зерно у великих обсягах транспортується посередністю спеціалізованих автоматичних ліній — ковшових або стрічкових транспортерів. Ковші виготовляють з металу чи пластику. Останній варіант більш прийнятний, оскільки пластиковий ковш має більш плавні форми, що сприяє зберіганню цілісності зерна, запобігає його пошкодженню. Тому пластикові ковші більш дорогі.

Після обробки необхідно провести аналіз зерна, щоб оприділити його якісні характеристики. Це здійснюється в лабораторії, яка знаходиться безпосередньо на території елеваторного комплексу. Деякі підприємці в сфері аграрного господарства нехтують лабораторними обстеженнями, але тоді в даному випадку вони не можуть гарантувати, що їхня продукція являється якісною. Перед будівництвом елеватора лабораторна споруда повинна знаходитись в плані проекту майбутнього елеваторного комплексу.

Comments are closed.